Du er her » Om sopp » Matsopp 

Matsopp

I soppsesongen bugner skogene av sopp, er du i tvil om det du finner er matsopp eller ikke, ta kontakt med oss, så hjelper vi deg gjerne:) Spis aldri sopp du ikke er 100% sikker på!

Teksten om matsopp er skrevet av Inger Lagset Egeland.

Foto:Wenche Eli Johansen

KANTARELL


Foto:Wenche Eli Johansen

Undersiden av hatten har folder eller ribber, ikke knivbladtynne skiver tett i tett. Det kan se ut som om huden er for stor. Det kalles kantarellribber og er kjennetegn for artene i kantarellslekten. Kantarell er gullgul, både på oversiden av hatten, på undersiden og på stilken, men kjøttet er hvitt.Kantarell vokser langsomt og er avhengig av mye fuktighet over lengre tid.De er avhengig av levende trær og kan finnes i all slags skog helt til frosten kommer. Soppene er sjelden angrepet av insektlarver. Falsk kantarell kan ha en viss likhet, men den er oransje og er en skivesopp.

BLEK PIGGSOPP


Foto:Wenche Eli Johansen

Undersiden av hatten har mange, små pigger eller tapper som henger ned. De er ulike lange og løsner svært lett. Piggene vokser litt nedover stilken, de er nedløpende. Oversiden av hatten er hvit til svakt rosa eller lys oransje.

Kjøttet er hvitt og fast, men brekker lett. Vokser i både barskog og løvskog til sent på høsten.

RØDGUL PIGGSOPP


Foto:Wenche Eli Johansen

Undersiden har pigger som hos blek piggsopp, men piggene er ikke nedløpende på stilken. Undersiden er nesten helt hvit, mens oversiden og stilken har oransje farge. Rødgul piggsopp har nesten samme slags voksested som blek piggsopp, men går opp i bjørkebeltet i fjellet.

STEINSOPP


Foto:Wenche Eli Johansen

 På undersiden av hatten har steinsoppene et tykt, svampete lag som består av meget tynne rør som står tett i tett. Dette rørlaget er hvitt når soppen er ung, blir senere gult og til slutt grønt. Hatten på steinsopp er halvkuleformet , nesten som en godt hevet bolle. Den er brun, mørkbrun, rødbrun eller blekbrun. Stilken er nesten kuleformet når soppen er helt ung, men blir mer og mer sylinderformet og slankere etter hvert som den vokser.
Et viktig kjennetegn på steinsopp finnes øverst på stilken. Der er det et nesten usynlig nett av tynne, hvite årer på kryss og tvers. Det kalles årenett.

Steinsopp kan finnes i all slags skog, og det er mange arter av dem. De kan forveksles med GALLERØRSOPP, men den har et grovt, brunt årenett på stilken og smaker utrolig beskt. Rørlaget hos denne er hvitt når soppen er ung, men blir skittenrosa etter hvert.

TAKTKANTARELL


Foto:Wenche Eli Johansen

 Traktkantarell har grå kantarellribber på undersiden av hatten.Oversiden er gråbrun og kan likne på visne blader. Soppen har lang, tynn og hul stilk som er gul eller gulbrun. Soppene kommer sent i sesongen, alltid mange på samme sted, i moserik skog. Soppene står ofte dypt nede i mosen. Traktkantarell kan plukkes helt til frosten ødelegger dem og de er utmerket å tørke. Se alltid etter kantarellribbene på undersiden, for det finnes flere skivesopper som kan likne.